Wielrennen is hot in Vlaanderen. Miljoenen kijkers voor de buis, miljoenen langs de weg. Ook in het turbulente wielerseizoen van 2006. Tom Boonen showde met verve zijn regenboogtrui en won opnieuw de Ronde van Vlaanderen. Sven Nys zette zijn zegetocht door veldritland verder. 2006 was ook het jaar van de plas te veel van Floyd Landis, de val van Jan Ullrich en Ivan Basso, de wereldtitel en de tranen van Paolo Bettini, de identiteitswissel van Frank Vandenbroucke, de zegetochten van Robbie Mc Ewen, de revanche van Alexander Vinokourov, het afscheid van Marc Wauters en Jean-Marie Leblanc, het heengaan van Isaac Galvez.

Het Etac-Scouts Windeke-Pallieter Cycling Team schreef in een rijk gevuld seizoen zijn bladzijde mee aan het wielerboek 2006. Lees, bewonder en geniet van dit jaaroverzicht.

Klassiek voorjaar

Op 11 maart startten Brecht, Jens, Pieter, Giovanni, Bart en Mathias in de cyclocross georganiseerd door scoutsgroep Sint-Hubertus Merelbeke. Het parcours op het domein Ten Berg lag er dit maal zonder sneeuw bij maar modder was er des te meer. Halfweg de wedstrijd hadden Jens en Brecht al een definitieve kloof geslagen. In een beklijvende slotronde trok Brecht uiteindelijk het laken naar zich toe.

Zaterdag 1 april betekende de grote dag voor de Vlaamse wielertoeristen, dus ook voor ons. Tussen Brugge en Meerbeke werd voor de 90ste maal de Ronde van Vlaanderen gereden. In deze jubileumeditie verschenen Brecht, Pieter, Karel, Mathias, Steven M, Jens, Joris S, Tim, Steven DK en Giovanni aan het startpodium op de markt in Brugge. De 260 km lange tocht wisselde drama en pech af met verbazende prestaties. Door het slechte weer in de aanvangskilometers werd ons team al gauw in twee geslagen. Beide groepen vervolgden hun weg op hun eigen tempo maar moesten gaandeweg afscheid nemen van enkele metgezellen. Lichamelijk leed en materiaalpech betekenden voor enkele renners een vroegtijdig einde maar na een strijd langs 20 km kasseien en 17 hellingen bereikten Brecht, Pieter, Mathias en Giovanni omstreeks 19u de streep in Meerbeke. Als enige overblijver van de tweede groep bolde Steven M een uur later binnen, na een prachtige prestatie, luid aangemoedigd door familie en vrienden. Hans had dan al het grote mountainbikeparcours feilloos afgelegd.

Op Paasmaandag 17 april zorgde Brecht voor de eerste officiële deelname van ons team aan een wielerwedstrijd. Hij probeerde zich die dag te meten met de liefhebbers van de WAOD, de wielerbond van de aangesloten openbare diensten. De wedstrijd werd te Merelbeke gereden over 17 ronden van 3,4 km, goed voor 58 km. Luid aangemoedigd en vol goede moed stortte Brecht zich in het avontuur. Gaandeweg bleek dat de echte competitiebeesten er een verschroeiend tempo op nahielden. Brecht had zich enkele ronden in de voorste gelederen van het peloton getoond maar moest nadien de rol lossen. De speaker en de toeschouwers aan de aankomstlijn hadden ons team toen al lang ontdekt!

Op zaterdag 22 april reden Joris B en Pieter de Peter Van Petegem Classic. Deze prachtige fietstoertocht van 145 km voerde hen doorheen de Zwalmstreek en de Vlaamse Ardennen, op het trainingstraject van Peter Van Petegem. De omloop bevat enkele bekende hellingen van de Vlaamse wielerklassiekers zoals de Molenberg, de Berendries, La Houpe en de Taaienberg.

Zondag 4 juni betekende een primeur voor het Etac-Scouts Windeke-Pallieter Cycling Team. Pieter bedwong niet alleen als eerste van ons team de Ardense hellingen, hij zorgde er ook voor dat er met Luik-Bastenaken-Luik een tweede wereldbekerwedstrijd op zijn palmares kwam. De Ardense wedstrijd wordt door de wielerprofs omschreven als één van de mooiste, moeilijkste maar ook één van de belangrijkste klassiekers van het seizoen. Tilff-Bastogne-Tilff zorgt ervoor dat ook de wielertoeristen het parcours van deze wielerklassieker konden afleggen. Hij kreeg die dag onder andere de Côte de Wanne, de Col de la Haute Levée en de befaamde Côte de la Redoute voor de wielen geschoven. Samen met een bont allegaartje van ter plaatse opgescharrelde kompanen, legde hij het parcours af met een voortreffelijk gemiddelde van 27,3 km/u.

Mont Ventoux

“Naar een berg moet je verlangen. Je dromen moeten hem vertellen dat je zijn geheimen wil koesteren. Van ver al moet hij je herkennen, ook al ziet hij je voor het eerst. Meter na meter stelt hij je op de proef. Hij voelt hoeveel pijn je verdragen wil, hij laaft zich aan de adem van je ziel. Wat hij vraagt is ritme, harmonie tussen hart en spieren: op souplesse, en danseuse, één met asfalt en fiets. Zijn wegen leiden naar binnen, naar vergezichten en seizoenen. Op zijn top waait leegte. Die hij met herinneringen vult.

In de zomer van 2006 werd de kale reus van de Provence bedwongen door Tim, Steven M en Joke. Tim reed tijdens zijn vakantie de col op in het gezelschap van de bevriende renners Lorenzo en Sander. Op 4 september deden Steven en zijn vriendin Joke deze stunt over. Vooral de prestatie van Joke verdient alle lof want het was de eerste maal dat ze op een koersfiets zat. Puur op karakter en wilskracht én in prachtige Etac-tenue slaagde ze erin om met Steven de winderige top van de berg te bereiken.

Najaar

Op 6 augustus startten Joris S en Mathias in het Provenciaal Kampioenschap van de Vlaamse Wielerfederatie (VWF) te Zottegem. Deze wedstrijd werd over 9 ronden en 64 km betwist. Het werd een zware wedstrijd op een bochtig parcours met een aardig strookje bergop. Bovendien was het een zeer warme zomerdag. De omstandigheden dwongen Joris om na de vierde ronde de strijd te staken. Mathias zette echter door en sprong in de 6e ronde weg uit het peloton in een poging om de kopgroep bij te benen die 20s voorsprong had. Geholpen door een medevluchter geraakte hij tot op dertig meter maar ze kregen het laatste gaatje niet dicht. Mathias maakte de wedstrijd rond in een fenomenaal gemiddelde van 41,8 km/u.

Eens de eerste bladeren vallen en het gure herfstweer de mountainbikeparcoursen tot een modderpoel herleidt, trekken Jens, Hans, Pieter en hun kompaan Egbert het veld in. Naast hun normale trainingen namen ze op 7 oktober deel aan de VTT-tocht Op en rond de Berendries. Ze werkten de 55 km lange tocht langs de Berendries, de Leberg, de Haaghoek, de Buikberg, de Ganzenberg en de Foreest met een gemiddelde van 18,6 km/u af. Twee weken later startten de mountainbikers in de VTT-tocht van 48 km rond de Koppenberg. Ze vertrokken in de Scheldevallei om via de Oude Kwaremont en doorheen het prachtige Kluisbos de Koppenberg te beklimmen. Met een gemiddelde van 20,2 km/u zetten ze een voortreffelijke prestatie neer ! Deze laatste tocht rond de puist van Melden deed naar meer smaken en daags voor de GvA-veldrit op de Koppenberg trokken ze op verkenning op één van de zwaarste parcoursen van het veldritseizoen. Na een voorzichtige verkenning, trokken ze stevig door in een poging de trainende veldritjeugd zo lang mogelijk bij te benen.

Triatlon team

De fiets alleen was voor Steven M en Mathias niet genoeg. Zij wilden het fietsen combineren met zwemmen en lopen en namen zich voor te starten in de kwarttriatlon van Brugge. Maanden training en een zorgvuldige voorbereiding moesten hen in de optimale conditie brengen om deze uitdaging tot een goed einde te brengen.Dit is hun verhaal :

Op zondag 23 april startten ze als eerste test in de 1/8 triatlon van Lebbeke Deze triathlon is tevens het Belgisch Universitair Kampioenschap. De zwemwedstrijden leerden hen dat ze voor dat onderdeel al tamelijk op punt stonden. Met de Ronde van Vlaanderen in de benen kon ook het fietsen geen probleem vormen maar Steven kreeg tijdens het lopen af te rekenen met maagkrampen. Los van dit probleem konden beide triatleten echter van een geslaagde test spreken.
Op zondag 4 juni stond voor Mathias de recreatieve duatlon van de Sinksenkermis van Oosterzele op het programma. De wedstrijd bestond uit 1,9 km lopen (2 ronden), 21,6 km fietsen (6 ronden) en 2,9 km lopen (3 ronden). Vooral de fietskilometers bleken een stevige brok want er was ook een stuk mountainbikeroute in het parcours opgenomen. Mathias besloot zowel het lopen als het fietsen voor zijn rekening te nemen. Hij verscheen niet als enige Etac-atleet aan de start. Ook Ruben nam deel met een schoolmakker. Hij zou de fietskilometers afleggen.
Ruben werd 15e, Mathias eindigde op een mooie 6e plaats. Zijn tijd bedroeg 1u08min10sec, de winnaar had een tijd van ongeveer 1u01min30sec. Hij zat m.a.w. perfect op schema voor de kwarttriatlon.

En toen werd het 17 juni, de dag die Steven en Mathias al maanden tevoren in hun agenda hadden aangestipt, de dag van de 3de editie van de Triatlon door Brugge. Eén der meest moderne sporten op aarde vond tegen de achtergrond van één van de oudste steden in Europa plaats: een huwelijk tussen sport en cultuur, tussen afzien en genieten, tussen bewondering en voldoening. Om 18u10 schoot Miss Sport de atleten op gang om 1000m te zwemmen, 45km te fietsen en 10 km te lopen. Gewapend met wetsuits en oranje badmutsen doken ze de Brugse Reien in. Mathias kreeg tijdens het zwemmen last van krampen en bereikte met een kleine achterstand op Steven de wisselzone. Daar stonden de Etac-supporters echter op post om de dappere mannen luidkeels een hart onder de riem te steken. Op het fietsparcours kon Mathias Steven bijbenen. Beukend tegen de zware wind in, reden ze Brugge uit langs het Kanaal Brugge – Oostende doorheen de Vlaamse Polders en terug. Hierbij was stayeren niet toegelaten. Het was ieder voor zich. De 2 looprondes werden afgewerkt in Brugge-centrum, dwars door Brugge die Scone. Hierbij werden alle deelnemers enorm gemotiveerd door de duizenden mensen langs het parcours. Heel Brugge leek achter hen te staan. De toeristen keken verwonderd, de Bruggelingen keken bewonderend…
De finish lag tussen de molens op de Brugse Vesten. Na 2u29min40sec holde Mathias het podium op. Steven bereikte 3 min later de streep. De voldoening was voor beiden enorm en dik verdiend !

Uitbouw van het team

Onze ploeg werd dit jaar uitgebreid met Joris S, Giovanni, Tim, Mathias, Wim en Steven. Dankzij de steun van Carlos Muys werden deze renners voorzien van volledige uitrusting. Deze outfit werd vervolledigd met een lange broek, een fleece muts en koershandschoentjes van Vermarc.

Naast een heuse triatlon afdeling mochten we ook enkele vrouwelijke renners welkom heten. In het spoor van hun mannelijke collega’s vonden Joke en Ellen de weg naar de koersfiets. Met veel enthousiasme bedwong Joke de Mont Ventoux en onderneemt Ellen trainingstochten doorheen het mooie landschap van de Vlaamse Ardennen.

Dank

Na deze waslijst sportieve prestaties is ook een woordje van dank op zijn plaats.

In de eerste plaats wensen we Carlos en Wauter van Etac Gent te bedanken. Ook dit jaar zorgden ze voor de nodige steun om onze nieuwe leden van een mooie uitrusting te voorzien en onze outfit uit te breiden.. Ook het bestuur van de Pallieter en zeker Noenie, Jeroen en Elke willen we niet vergeten.

Zonder de niet aflatende steun van de volgwagens zou de Ronde praktisch niet haalbaar geweest zijn. Daarom willen we Filip, Ellen, Kobe, Frank en de andere mecaniciens en verzorgers onze dank betuigen.

Tenslotte willen we al onze supporters bedanken die ons vergezelden naar de starten, ons langs de parcoursen toejuichten en onze vreugde deelden aan de aankomsten. De massale opkomst in Velzeke van vrienden, kleine en grote scouts en familie tijdens de Ronde was werkelijk fantastisch. Het enthousiasme van de chiromeisjes die ook op de Koppenberg en Ten Bosse hadden plaats gevat, verdient een dikke merci. De opkomst naar de wielerwedstrijd te Merelbeke en de vele supporters die naar Brugge afzakten waren een formidabele steun!