Tom Boonen geeft de kritikasters lik op stuk in de Ronde van Qatar, Contador demonstreert voor het eerst zijn kunnen in Parijs – Nice, Tommeke pakt in Harelbeke uit met een vier op rij, Oscarito ontploft in de Brabantse Pijl, Ballan zet zijn spurt laat genoeg in, Leif huilt en baalt, Di Luca overtroeft alles en iedereen in La Doyenne, Volderke pakt de tricolore, Gert wint in Gent, Contador haalt het van Cadel Evans in een beklijvende tijdrit, Tom brengt de groene trui terug naar Vlaanderen,Vansummeren pakt de eerste Belgische overwinning in een Pro Tour rond, De grinta van Il Grillo, De zesdaagse van Iljo, De kristallen fiets van Sven, Afscheid van de Peet.

Het was op zijn zachtst gezegd een turbulent wielerjaar. Maar de koers blijft leven in Vlaanderen, supporters blijven betoverd door de heroïek. Seizoen 2007 was een rijk gevuld wielerjaar voor het Etac Cycling Team. Onze renners toonden in verschillende disciplines hun kunnen. Onze supporters schreeuwden hen naar hun dromen. Lees, bewonder en geniet van deze nieuwjaarsbrief.

Supportersclub
Op een mooie winterdag beslisten een aantal trouwe supporters om een heuse supportersclub op te richten voor de renners van het Etac Cycling Team. Onder impuls van Filip, Mireille, Liesbet, Joke en Evelien werd op 2 februari 2007 een eerste vergadering gehouden in de scoutslokalen. Hun doel : de naambekendheid van het Etac Cycling Team vergroten en onze renners steunen in het heetst van de strijd. Ze trokken hun stoute schoenen aan en begonnen met het ontwerpen van een heuse supportersmerchandising met T-shirts en petten. Het moraal van de renners schoot door hun actie pijlsnel de hoogte in want er werd meer dan ooit getraind voor de Ronde van Vlaanderen. Dankzij de grote belangstelling voor Vlaanderens Mooiste steeg het ledenaantal met rasse schreden.

Klassiek voorjaar
Menig supporter trok er die zevende april op uit om een glimp van hun poulains op te vangen. Op elke flank van iedere helling, langs de boorden van elke kasseistrook, overal waren de kleuren van het Etac Cycling Team vertegenwoordigd. De Ronde werd een memorabele dag voor de renners en hun supporters.

start ronde van vlaanderen 2007

 

Brecht, Pieter, Giovanni, Steven, Jens, Joris S en Mathias scheerden onder openbrekende wolken, door het schijnsel van de aprilzon over de kinderkoppen en kuitenbijters. Allen bereikten de streep en verbaasden familie, vrienden en soigneurs.

Op 21 april trokken Jens en Joris S opnieuw de Vlaamse Ardennen in en reden de Peter Van Petegem Classic. Langs het trainingsparcours van de Zwarte van Brakel brachten ze op hun manier hulde aan de Peet.

Net als vorig jaar verscheen Pieter op 27 mei aan de start van Tilff-Bastogne-Tilff. Deze editie kreeg hij echter Jens aan zijn zijde. Ook Joris B nam deel aan deze prachtige fietstocht. Het water viel die dag met bakken uit de hemel. Maar onze renners twijfelden niet en doorkliefden het Ardense landschap. En danseuse over La Redoute, behoedzaam in de afdalingen en vechtend tegen de hongerklop legden ze het parcours af met een voortreffelijk gemiddelde van 26,5 km/u.

Op 16 juni bedwong Giovanni de 30 hellingen en het hoogteverschil van 3000 m in de Reuzen van Vlaanderen. Op 7 juli reed Mathias de Gouden Flandrien, een loodzware tocht door de Vlaamse Ardennen. Twee dagen later zat hij echter al opnieuw op de fiets. Samen met Joris S deed hij de Retrotourrit aan tussen Diksmuide en Gent. Met succes verkenden ze de finale van de tourrit met aankomst op de Charles de Kerckhovelaan.

Zomer 2007
Ieder jaar begint het zo tegen eind juni weer te kriebelen. Op het moment dat de finale van Wimbledon in zicht komt, weet men de start van de Tour de France nabij. Drie weken genieten van heerlijke wielersport. Bart en Tim trokken deze zomer naar het zuiden van Frankrijk. Gewapend met een landkaart, een tourgids, een tent en een verse onderbroek ondernamen ze de roadtrip van hun leven. Van Marseille tot Plateau de Beille, over de Col d’Aubisque, volgende ze het circus elke dag. Vooral de bergen waren een spektakel. Bart beklom bovendien de Montée de la Jaunte, een col van tweede categorie. Ze hebben een aantal prachtige sportmomenten in de bergetappes beleefd. Strijd en passie, stijgingspercentages of het niets is. Renners die ontsnappen, worden teruggehaald. Renners die moeten lossen, terugkomen en opnieuw moeten lossen. Geel, groen, wit, bolletjes. Prachtig!

Bart Tour

 

Joris B en Giovanni konden eveneens de lokroep van de cols niet weerstaan. Zij kozen echter niet voor Pyreneeën maar voor de Alpen. Ze bedwongen de Stelvio, met 2758 meter de hoogste pas van Italië en gevreesde scherprechter in de Giro. De beklimming van deze reus is maar liefst 28 kilometer lang en heeft een gemiddelde stijgingspercentage van 6,7% met pieken tot 12%. Ondanks een fietswissel voor Giovanni bereikten beiden de top van de berg.

 

Giovanni Stelvio

 

Mountainbike
Modderduivel Jens tekent voor één van de knapste prestaties van ons seizoen. Na de regiotour van 9 juni had deze modderduivel de smaak te pakken en stelde zich een deelname aan de Houffamarathon tot doel. Een parcours van 120 km dat tot de verbeelding spreekt, zelden een streep verhard, technisch moeilijk en als afsluiter het wereldbekerparcours van Houffalize. Op 26 augusturs kwam onze renner aan de start met 300 bikers, gesteund door vriendin Veerle. Na een rustige start schoof Jens op en raapte renner na renner op. Met krampen maar een onmetelijke moraal trok hij door en stoof onder de finishboog door als 146ste, recht in de armen van Veerle. Het was een fantastische dag met en mooi resultaat. Ongelooflijk hoeveel een mens, engel van modder en vlees, kan zien, voelen en leren als hij diep gaat.

 

Jens Houffalize

 

Houffalize, 26 Août 2007, BEL

146.
7101 VAN DRIESSCHE Jens 25 BEL 8:08:41 +2:46:43 14.733 117 ELI

Triatlon
Vorig jaar werden de activiteiten van ons team uitgebreid naar de triatlon. In 2007 tekenden onze triatleten opnieuw voor topprestaties. 25 april betekende de start van de zorgvuldige voorbereiding richting augustus. Mathias startte in de 1/8 triatlon in Lebbeke, tevens het Belgisch Universitair Kampioenschap. Hij werd 76ste in een tijd van 1 u 4 min 41 sec. Joris S nam deel aan de eerste Gentse studenten duatlon aan de watersportbaan. Na deze eerste geslaagde testen, trok Mathias door in de duatlon van de Sinksenkermis te Oosterzele. Luid ondersteund door de supportersclub verdedigde hij met verve de kleuren van Etac.

Mathias Ironman

Tijd voor het serieuzere werk. Op 23 juni verschenen Steven en Mathias aan de start van de vierde editie van de kwarttriatlon van Brugge. Na de kilometer zwemmen in de Brugse Reien, wisselden onze triatleten hun wetsuit voor de fiets. Langs het kanaal Brugge-Oostende, dwars doorheen de Vlaamse Polders legden ze de 45 km af. Steven kreeg af te rekenen met pech maar dat kon hem niet afstoppen. Door het centrum van Brugge werkten ze het loopgedeelte van 10 km voortreffelijk af. Beiden bereikten de finish in een sterkere tijd dan vorig jaar, een mooie indicatie van hun vooruitgang.

5 augustus was de grote dag. De dag die al een jaar met stip stond aangeduid. In Antwerpen namen ze deel aan de halve triatlon, beter bekend als de Marc Herremans Classic. Deze wedstrijd behoort tot de Ironman. Gesteund door hun supporters doken ze het water in met ongeveer 1000 triatleten. Een waar kippenvelmoment. Na veertig minuten kwamen ze samen uit het water en klommen op de fiets voor een tocht van 90 km onder een verschroeiende hitte. Het werd een tocht beuken tegen de wind die ze toch met een gemiddelde van 33 km/u konden afwerken. De hitte eiste zijn tol tijdens de 20 km lopen. Mathias kreeg af te rekenen met krampen maar beet door. In het fantastische kader van de Atwerpse binnenstad haalden beiden triatlen de meet in een schitterende tijd. Ruim een half uur sneller dan hun vooropgestelde tijd mochten ze genieten van de welkome afkoeling onder de fontein op de Groenplaats. Een prachtprestatie zonder meer !

Steven Ironman

 

Mathias trok nog door en nam deel aan de Partena triatlon op 19 augustus. De moraal en de conditie van Antwerpen zorgden ervoor dat hij zijn tijd van 2006 met 2 minuten kon verbeteren. De geleverde inspanningen bewezen dus hun nut.

Website
Naast de uitbouw van onze ploeg en het oprichten van de supportersclub heeft het Etac Cycling Team ook de weg naar het web gevonden. Met trots stellen we u onze website voor : www.etaccyclingteam.be . Op deze webstek kan u alle laatste nieuwtjes te weten komen, het palmares van onze renners nalezen, hun prestaties bewonderen in het archief en genieten van de foto’s. Er is een speciaal supportershoekje voorzien waarop de op til zijnde evenementen worden aangekondigd en de merchandising kan worden besteld. Het vormt het perfecte middel om onze ploeg op de kaart te zetten in de sportwereld.

Op de site kan u ook de geschiedenis nalezen en lezen wie er allemaal betrokken is bij de omkadering van ons team. Op de eerste plaats komt Wauter en Carlos van Etac Gent. Zonder hun enthousiasme en hart voor de wielersport is het voor de ploeg niet mogelijk om zo’n seizoen neer te zetten. We willen onze sponsors dan ook van harte bedanken voor de steun en willen hun kleuren ook in 2008 met veel inzet verdedigen. Ook de bestuursleden van de Pallieter willen we bedanken voor de steun bij de organisatie van de Ronde van Vlaanderen.

Een speciaal woord van dank willen we richten aan onze volgers. Dankzij hun hulp bij de Ronde van Vlaanderen en de triatlons kunnen onze renners en triatleten in de beste omstandigheden hun puike prestaties neerzetten. Bedankt !

Tot slot wensen we alle supporters te bedanken voor de energieke steun, de hulp en de ambiance op alle wedstrijden. Tijdens de Ronde van Vlaanderen waren er 43 sympathisanten onderweg in de kleuren van het team. Werkelijk op elke helling stonden toeschouwers die onze renners vooruitschreeuwden. Ook onze triatleten kunnen op massale steun van familie en vrienden rekenen. Werkelijk hartverwarmend is dat voor de ploeg. Het stuwt hen vooruit.